Algemene informatie

Vliegtijden:

Er mag dagelijks gevlogen worden met electro modellen en zaterdag en zondag met brandstof modellen.

Voor informatie kunt u mailen naar: info-at-mvcwoerden.nl

In januari 1976 kwam een groepje mensen in vergadering bij elkaar om de modelvliegclub Woerden op te richten. Van die oorspronkelijke groep mensen zijn er nog steeds een aantal lid en vliegen ook nog regelmatig. De club is in de loop van de jaren wel groter geworden en telt nu ongeveer 60 leden.
In de loop van de jaren hebben we ook een aantal vliegvelden gehad maar we zitten nu al sinds de zomer van 1980 op het huidige veld aan Barwoutswaarder nummer 65. Het veld was een paar kilometer van de woonwijk verwijderd toen wij er kwamen maar door de steeds uitbreidende nieuwbouw is die woonwijk ons tot ongeveer 600 meter genaderd. Metingen en berekeningen hebben aangetoond dat we met de huidige regels ruimschoots onder de geluidsnormen blijven. Die regels houden in dat we met vliegtuigen uitgerust met verbrandingsmotoren alleen mogen vliegen op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Er mogen ook niet meer dan 4 vliegtuigen tegelijk in de lucht zijn.

We hebben een motorlier waarmee we bijna alle soorten zwevers omhoog kunnen trekken. Afhankelijk van het weer en de al dan niet aanwezige thermiek kunnen dan langere of kortere vluchten gemaakt worden.

Er wordt binnen de club met een grote verscheidenheid van modellen gevlogen. Vrijwel alle soorten zijn binnen de club aanwezig, ook straal vliegtuigen en heli’s. Er is binnen de club een groep leden die instructeur zijn die de beginnende leden de kneepjes van het modelvliegen kunnen leren. Alleen voor het heli vliegen is er nog geen echte instructeur maar er zijn wel enkele leden die met een heli vliegen. Om het veld en alles wat er bij hoort voor iedereen in goede conditie te houden moeten er af en toe werkzaamheden aan het veld gedaan worden. Het bestuur doet in die gevallen een beroep op de leden om de handen uit de mouwen te steken. Meestal is met een groepje gemotiveerde mensen het werk snel gedaan. Wees niet bang het komt maar een paar keer per jaar voor en duurt meestal maar een ochtend of een middag. De veiligheid op en rond het veld is belangrijk. Om de veiligheid van iedereen op en rond het veld te waarborgen zijn er regels opgesteld. Alle leden krijgen een kopie van die regels en van hen wordt verwacht dat ze de regels naleven. Er zijn bij ons nog nooit ernstige ongelukken gebeurt en dat willen we graag zo houden.

Naast het vliegen op het veld worden en af en toe ook nog andere dingen georganiseerd. Zo gaan we bijvoorbeeld wel eens in groepsverband naar een museum of een beurs zowel in het binnenland als in het buitenland. Een voorbeeld is een bezoek aan een hele grote modelbouw beurs in Dortmund die meestal in april wordt gehouden. De leden worden van tevoren op de hoogte gesteld als we van plan zijn iets dergelijks te organiseren.
In de week rond Hemelvaartsdag gaan we met een grote groep leden kamperen bij een andere vereniging of een andere plek als we niet bij een vereniging terecht kunnen. We kunnen dan een hele week lekker vliegen en bij elkaar zijn. We doen dit nu al heel veel jaren en het is steeds weer een hele fijne week.

Modelvliegen wordt vaak gezien als een hele dure hobby. Dat hoeft het helemaal niet te zijn! Er zijn vele mensen die per jaar meer uitgeven aan voetbal en alles wat daar bij komt kijken dan vele van ons uitgeven aan modelvliegen. Natuurlijk kan je er net zo veel geld in stoppen als je wilt maar ook met een vrij klein budget kan je al lekker gaan vliegen. Om te beginnen met een vrij simpel beginnersvliegtuig met een verbrandingsmotor is meestal een bedrag van ongeveer E. 600,= al voldoende, er van uitgaande dat u nog helemaal niets hebt. Er zijn ook heel simpel ogende elektro vliegtuigjes te koop in sommige speelgoedwinkels. Helaas zullen die dingen u vrijwel altijd teleurstellen. Ze vliegen lang zo eenvoudig niet als de fabrikant en de winkelier u willen laten geloven. Zelfs voor de meeste ervaren modelvliegers zijn het rotdingen om mee te vliegen. Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe dat komt maar het zijn wel onze ervaringen!

Ook voor gratis en vrijblijvend advies kunt u altijd langs komen.

Waarmee moet u gaan beginnen als u wilt gaan modelvliegen? Dat is een vrijwel niet te beantwoorden vraag. Het belangrijkste is wat u wilt. Wilt u gaan zweefvliegen, of misschien liever een elektro model? Ziet u toch meer in een model met een verbrandings motor of misschien zelfs wel in een heli? Het is aan u om dat te bepalen. Wij raden u aan om eerst eens te komen praten met onze leden op het veld. U krijgt dan heel veel adviezen die het voor u makkelijker zouden moeten maken om uw keuze te bepalen.Heeft u interesse gekregen? Kom dan gerust eens op het veld langs op een vliegmiddag. De aanwezige leden kunnen u dan van alles en nog wat vertellen en laten zien. Zo kunt u eerst bepalen of het modelvliegen wel een hobby voor u is. Veel plezier en tot ziens op het vliegveld.

C.E. Grundmann
(bestuurslid)

Filmpje over de modelvliegclub in de eerste jaren … nostalgisch!

Geef een reactie